Proiect numarul: PN-III-P1-1.1-PD-2016-1655, contract numarul PD 139 / 2018

Sursa de finantare

Proiectul este finantat ptrintr-un grant Al Ministerului Cercetarii si Inovarii, CNCS - UEFISCDI, proiect numarul PN-III-P1-1.1-PD-2016-1655, in cadrul PNCDI III.

uefiscdi

Obiectivul proiectului

Obiectivul proiectului este de a extinde validarea capacitatii de re-centrare si a fezabilitatii inlocuirii barelor disipative in cadre contravantuite excentric cu linkuri demontabile, prin studiul linkurilor cu placa de capat extinsa. De asemenea isi propune sa investigheze mai in detaliu influenta globala si locala tri-dimensionala a planseelor din beton armat, cat si posibilitatile de a le repara.

Rezumatul proiectului

Omenirea este tot mai preocupata in ultima vreme de numarul mare de pierderi umane si materiale care pot aparea in urma unor cutremure. Astfel, inginerii structurali fac eforturi pentru a gasi solutii care sa asigure siguranta, fara a atrage costuri mari. Cadrele contravantuite excentric reprezinta solutia care asigura echilibru intre rigiditate si ductilitate structurala. Pentru a reduce costurile si timpul de nefunctionare al unei cladiri in urma unui cutremur, conceptele de elemente disipative demontabile (ofera capacitate de disipare a energiei si sunt usor de inlocuit) si capacitate de re-centrare (oferita de cadrele necontravantuite mai flexibile) pot fi implementate intr-o structura duala, obtinuta prin combinarea cadrelor metalice contravantuite excentric cu linkuri demontabile, cu cadre necontravantuite. Au fost studiate performanta seismica, capacitatea de re-centrare si fezabilitatea procedurii de inlocuire a linkurilor pe cadre cu linkuri cu placa de capat. Pentru a obtine o abordare mai generala, cercetarea propusa are ca scop extinderea investigatiilor si pe alte tipologii de linkuri, cum ar fi cele cu placa de capat extinsa. O critica a solutiei linkurilor demontabile are legatura cu interactiunea dintre link si placa din beton, care poate influenta capacitatea la forfecare a linkului. Deformatiile mari ale linkurilor pot deteriora placa din beton, incalcand principiul izolarii deformatiiloir plastice doar in linkuri. Din cercetarile anterioare a rezultat ca marirea rigiditatii laterale si capacitatea neasteptata de auto-centrare a cadrelor contravantuite excentric se datoreaza rigiditatii inafara planului a planseelor. Investigatii numerice si experimentale au studiat cadre cu fasii din beton, dar aceasta abordare nu surprinde cu exactitate rigiditatea inafara planului a planseului. Acest lucru se doreste a fi imbunatatit in cadrul acestei propuneri, prin studiul efectelor unui panou 3D din beton. Se vor aplica si solutii de repararea a acestuia.

Perioada de desfasurare a proiectului

10.10.2018 – 13.11.2020

Rezultate estimate

Rezultatele estimate constau in obtinerea curbelor de comportare pentru materialele folosite, rezultatele experimentale ale programului de testare care descriu comportamentul studiat, atat local, cat si global, modele numerice calibrate pentru linkuri si valori ale factorilor de comportare pentru structuri.

Rezultate obtinute

Rapoarte de activitate

Articole stiintifice

Influence of link length on re-centering capability of dual eccentrically braced frames

Experimental investigation of length influence on removable links

Alte rezultate

Contact

Adriana Chesoan
Universitatea Politehnica Timișoara
Facultatea de Construcții
Departamentul de Construcții Metalice și Mecanica Construcțiilor
str. Ioan Curea nr.1
300224 Timișoara
Romania
tel: +40 256 403925
email: adriana.chesoan@upt.ro