Catedra de Constructii Metalice s-a infiintat in 1948 sub conducerea Acad.Prof.Emerit.Dr.HC Dan Mateescu. In 1961 s-a dat in folosinta actuala cladire a departamentului si laboratorul de Constructii Metalice din Str. I. Curea Nr. 1 Timisoara. Sub conducerea Prof.Dr.ing. Ioan Munteanu in perioada 1981-1985 denumirea catedrei s-a schimbat in catedra de Constructii Metalice si Mecanica Constructiilor (CMMC), denumire care se pastreaza si astăzi. Dupa 1990 in conformitate cu Carta Universitatii catedra a devenit departamentul de Constructii Metalice si Mecanica Constructiilor.

Din 1973 catedra CMMC mai tarziu departamentul CMMC organizeaza cu o periodicitate de 3 ani "Conferinta de Constructii Metalice", la inceput ca o manifestare nationala cu participare internationala, iar din 1997 ca manifestare cu caracter internațional.

In anul 2006 se organizeaza cea de a XI-a conferinta internationala cu titlul „Otelul un material nou si traditional pentru constructii” 20-22 septembrie de aceasta data la Poiana Brasov impreuna cu adunarea generala anuala a „Conventiei Europene pentru Constructii Metalice”. In 1992 in Organizarea Departamentului s-a initiat seria de conferinte internationale pentru instabilitati cuplate in constructii metalice (CIMS), iar in 1994 seria de conferinte internationale dedicate constructiilor metalice in zone seismice (STESA).

In 1999 s-a organizat la Timisoara sesiunea Est Europeana a Colocviului International pentru Stabilitatea si Ductilitatea Structurilor Metalice (SDSS). Universitatea Politehnica prin Departamentul de Constructii metalice si Mecanica Constructiilor este membru fondator al asociatiei ingineresti „Asociatia de constructii metalice din Romania” in 2001, afiliata „Conventia Europeana de Constructii Metalice”. In perioada 2005-2006 Directorul Departamentului Domnul Prof.Dr.Ing. Dan Dubina detine presedentia „Conventiei Europene de Constructii Metalice”.