În perioada 24-25 mai 2018 a avut loc la Hotel Afrodita, Băile Herculane, simpozionul cu titlul „Drumul şi mediul înconjurător”, care a reluat şirul manifestărilor cu această temă devenite o tradiţie pentru Filiala BANAT a Asociaţiei Profesionale de Drumuri şi Poduri din România. Această ediţie a manifestării a fost organizată în colaborare cu Facultatea de Construcţii din Timişoara şi Academia de Ştiinţe Tehnice din România – Filiala Timişoara.
La eveniment au participat aproximativ 70 de specialişti din întreaga ţară, oameni angrenaţi în toate ramurile domeniului rutier şi al mediului înconjurător, din unităţi de proiectare, execuţie, exploatare şi administrare a drumurilor şi străzilor, din birouri de arhitectură și urbanism sau arheologie şi din marile universităţi tehnice din România (Universitatea Tehnică de Construcții București Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și Universitatea Politehnica Timișoara).
În deschiderea lucrărilor simpozionului au fost rostite cuvinte de bun venit din partea organizatorilor: domnul prof.dr.ing. Gheorghe LUCACI – Preşedinte al Asociaţiei Profesionale de Drumuri şi Poduri din România – Filiala BANAT şi domnul dr.ing. George BURNEI, în calitate de gazde ale evenimentului. De asemenea, domnul conf.dr.ing. Valentin ANTON, președintele Asociaţiei Profesionale de Drumuri şi Poduri din România a adresat frumoase cuvinte de apreciere și de succes participanților la simpozion.
Pe parcursul celor două sesiuni (24 mai după-masă şi 25 mai dimineaţa) au fost susţinute 10 prezentări de sinteză, acoperind temele anunțate ale simpozionului, şi anume:
- Reglementări tehnice şi administrative specifice;
- Soluţii tehnice de proiectare;
- Materiale şi tehnologii sustenabile pentru construcţia şi întreţinerea drumurilor;
- Managementul traficului rutier;
- Vehicule rutiere ecologice;
- Alte teme conexe.
În deschiderea lucrărilor, prof. Gheorghe LUCACI a prezentat paradigma în care s-a gândit a se desfășura lucrările simpozionului, prin sublinierea preocupărilor la nivel internațional în domeniul relației drum-mediu înconjurător, cu deosebire în cadrul Asociației Mondiale de Drumuri.
Dintre lucrările prezentate se menționează:
- prof.dr.arh. Radu RADOSLAV - Utilizarea traseelor pietonale/bike în reconversia zonelor industriale / militare pentru autoregenerarea zonelor centrale – studiu de caz Sistemul Urban Timişoara (SUT);
- ing. David SUCIU - Mobilitatea şi mediul înconjurător;
- arheolog Florela VASILESCU - Infrastructura rutieră și arheologia. Gestionare responsabilă, distrugere sau blocarea proiectelor;
- dr.ing. Victor POPA - Estetica şi mediul înconjurător.
A fost prezentată de asemenea activitatea unor companii producătoare şi distribuitoare de materiale şi echipamente rutiere prietenoase cu mediul înconjurător.
Prezentările au suscitat discuţii interesante şi consistente, care au continuat şi în cursul cinei din 24 mai şi al prânzului pescăresc din 25 mai.
Vizita tehnică a constat dintr-o croazieră pe apele Dunării, care a oferit posibilitatea vizionării lucrărilor de infrastructură de transporturi (drumuri, poduri), realizate în soluții tehnice spectaculoase și integrate în mediul natural deosebit, prin care se strecoară fluviul.
Deschiderea lucrărilor simpozionului
Imagine din timpul desfășurării lucrărilor simpozionului
Croazieră pe Dunăre (Tabula Traiana)
Croazieră pe Dunăre (Pod pe malul românesc al Dunării și statuia lui Decebal)
Croazieră pe Dunăre (Intrarea în „Cazanele mari”)