Facultatea de Construcții a Universității Politehnica Timișoara a organizat luni, 11 martie 2019, festivitatea de omagiere a prof.em.dr.ing. Corneliu Bob, la împlinirea vârstei de 80 de ani, ocazie cu care i s-a înmânat și o plachetă aniversară din partea conducerii UPT.
Despre cariera și personalitatea profesorului Corneliu Bob au vorbit prof.dr.ing. Daniel Dan, prorector al UPT, care i-a și înmânat placheta aniversară, prof.dr.ing. Raul Zaharia, decanul Facultății de Construcții, și conf.dr.ing. Sorin Dan, directorul Departamentului de Construcții Civile și Instalații, toți fiind foști studenți ai profesorului Corneliu Bob.
Vizibil emoționat, profesorul Corneliu Bob a rememorat începurile carierei sale, în care a avut ca profesori personalități marcante în domeniu ca Victor Vlad, Constantin Avram sau Dan Mateescu, dar și evenimente din trecutul apropiat. De altfel, e demn de remarcat faptul că, după o carieră didactică de 57 de ani, profesorul Corneliu Bob este încă activ, susține cursuri și are doctoranzi înscriși.
După absolvirea liceului Traian Doda din Caransebeș, Corneliu Bob a urmat Facultatea de Construcții a Institutului Politehnic Timișoara, devenind inginer în anul 1961.
Activitatea didactică a început-o la Facultatea de Construcții. A deținut funcțiile didactice: asistent (1961 – 1966), șef de lucrări (1966-1968), conferențiar (1968 – 1990), profesor (din 1990) iar între anii 1978 – 1984 a fost prodecan al facultății.
Între anii 1996-2004 a fost director la INCERC – Filiala Timișoara. A efectuat specializări la Institutul Politehnic Regal și la Institutul de Cercetare în Construcții, Stockholm (1972-1973), la I.E.N.S. Cauchan (1998), unde a susținut și un curs (1998), și la Universitatea Tehnion Haifa (curs, 1999).
Din anul 1970 este doctor inginer. Este conducator de doctorat, sub îndrumarea sa mai mulți studenți obținând titlul științific de doctor inginer. În paralel cu obligațiile didactice, a desfășurat și o intensă activitate de proiectare și verificare, având 185 de proiecte concepute și peste 75 de expertize tehnice.
De menționat cele 10 invenții brevetate ale profesorului Corneliu Bob (coautor) și anume: Ancoraje din mortar de ciment de mare rezistență pentru elemente de beton precomprimat; Compoziția aditivă superplastifiantă pentru betoane și procedeu de obținere a acesteia; Compoziție de beton; Îmbrăcăminte de beton de ciment pentru cale de poduri și procedeu de realizare a acesteia; Compoziție beton; Dispozitiv pentru taierea în fibre a sârmelor de oțel; Procedeu pentru măsurarea rotirilor; Un material local pentru executarea zidăriilor; Procedeu de realizare a nodurilor rigide la structurile prefabricate din beton.
De de remarcat este și faptul că a obținut Premiul Aurel Vlaicu al Academiei Române în anul 1981 pentru cartea „Noi tipuri de betoane speciale” și a fost declarat „conferențiar universitar evidențiat” în anul 1988.
Pentru prolifica sa activitate a fost ales membru IABSE (International Association for Bridge and Structural Engineering) în Comitetul permanent și în Comisia 8; membru E-Core-ECCREDI (European Council for Constructions Research); membru în Comisia „Știința materialelor” a Academiei Romane – secretar Filiala Timișoara; membru în colectivul editorial al revistei SED (Structural Eng. Documents), editată de IABSE (Zürich).
Profesorul Corneliu Bob a fost membru al boardului editorial al IABSE Bulletin timp de 8 ani, alături de mai tânărul său coleg, tot de la Facultatea de Construcții a UPT, conf.dr.ing. Sorin Dan.