Miercuri, 12 decembrie 2018, ora 9:00, Amfiteatrul Constantin Avram

Continuând tradiţia manifestărilor găzduite de Facultatea de Constructii cu privire la proiectarea la foc a structurilor pentru construcţii, vă invităm să participaţi la Seminarul “Calculul la foc al stâlpilor din oţel sub acţiunea incendiilor localizate”, organizat în cadrul proiectului european RFCS LOCAFI+.

Seminarul se va desfăşura în data de 12 Decembrie între orele 9:00-13:00 (cu o pauză de cafea) în amfiteatrul Constantin Avram de la etajul I al Facultăţii de Construcţii din Timişoara, str. Traian Lalescu nr. 2A. Înregistrarea participanţilor se face cu incepere de la ora 8:45. Participarea la seminar este gratuită.

Evaluarea capacităţii portante a clădirilor în situaţia de incendiu este o problemă de rezistenţă şi stabilitate a elementelor structurale în condiţii de temperatură ridicată (acţiune excepţională). În Europa, calculul structurilor pentru construcţii la acţiunea focului este reglementat prin Eurocoduri, standarde europene specifice (în România prin standarde SR-EN), pentru elemente din oţel, beton, lemn, zidărie, aluminiu sau compuse oţel-beton. Prin aplicarea standardelor menţionate, ţinând cont de variaţia caracteristicilor mecanice ale elementelor structurale în functie de temperatură, se poate demonstra printr-un calcul de rezistenţă şi stabilitate îndeplinirea cerinţelor de rezistenţă impuse de normativul actual de siguranţă la foc a construcţiilor, indicativ P118-99.

Utilizarea Eurocodurilor pentru calculul construcţiilor la acţiunea focului a devenit o practică curentă în ţările Uniunii Europene. În acelaşi timp, urmare a cercetărilor efectuate pe plan mondial în domeniu, apar proceduri noi de calcul, pentru diverse scenarii de incendiu sau soluţii constructive care nu sunt acoperite integral în cadrul modelelor de calcul simplificate din Eurocoduri.

Seminarul are ca scop prezentarea unei metode de proiectare pentru determinarea evoluției temperaturii unui stâlp din oţel sub acțiunea unui incendiu localizat. Metoda extinde domeniul de aplicare a modelelor de foc localizat existente in Anexa C a EN1991-1-2 şi a fost introdusă in ultima versiune a acestui standard european.

In cadrul seminarului se vor prezenta:

  • Principii de calcul al structurilor la acțiunea focului;
  • Instrucțiuni specifice privind proiectarea sub acțiunea incendiilor localizate, inclusiv o prezentare a investigatiilor experimentale si numerice realizate în cadrul proiectului de cercetare european LOCAFI;
  • Noul model de calcul pentru incendii localizate;
  • Instrumente de proiectare disponibile pentru modelarea incendiilor localizate, plecând de la analize simplificate folosind izoterme, până la modele avansate de calcul;
  • Exemple de calcul, care ilustrează utilizarea noului model de calcul în scenarii de proiectare reale.

Evenimentul se adresează inginerilor constructori, autorităţilor, arhitecţilor şi tuturor celor implicaţi în realizarea unei construcţii.

Program LocaFi+