SCOP
Proiectul DAMPRO își propune să dezvolte procese de proiectare pe bază de performanță pentru sisteme structurale avansate ce utilizează tehnologii moderne de protecție antiseismică.
REZUMAT
Proiectarea curentă a construcțiilor conform codurilor seismice are ca obiectiv principal siguranța vieții omenești, nu și integritatea structurală și nestructurală a clădirii, ceea ce conduce la importante pierderi materiale, adesea nereparabile, în cazul unui cutremur de pământ. Pe măsură ce investitorii în dezvoltări imobiliare conștientizează această stare da fapt, crește cererea pentru soluții structurale avansate de protecție seismică a construcțiilor, care să prevină, sau cel puțin să limiteze avariile structurale în cazul unui cutremur. Printre sistemele avansate de protecție seismică cele mai cunoscute se numără izolarea seismică a bazei, disiparea energiei bazate pe amortizori vâscoși și amortizarea dinamică a vibrațiilor. În ciuda potențialului lor, aceste sisteme avansate de protecție seismică sunt extrem de rar utilizate în practică, în special în România, datorită complexității procesului de proiectare în condițiile unei piețe concurențiale. Acest proiect își propune să dezvolte un instrument software de evaluare rapidă a performanței sistemelor de protecție seismică avansată pe bază unor modele dinamice condensate și să elaboreze o matrice decizională pe bază de performanță multicriterială (structurală și nestructurală). Aceste rezultate vor permite identificarea în condiții de rentabilitate economică a soluției optime de protecție seismică avansată, conducând la creșterea siguranței structurilor la acțiunea seismică și a sustenabilității acestora.
PARTENERI
Popp și Asociații (Coordonator)
Universitatea Politehnica Timișoara (Partener)
PERIOADA DE DESFĂȘURARE A PROIECTULUI
08.01.2025 – 31.12.2026
OBIECTIVE
- Identificarea unor criterii de performanță structurală și nestructurală pentru evaluarea integrată a sistemelor structurale.
- Dezvoltarea unui instrument software de evaluare rapidă a performanței unor sisteme de protecție seismică avansată pe bază unor modele dinamice condensate cu un singur și mai multe grade de libertate dinamică.
- Dezvoltarea unor matrice de preselecție pentru sisteme avansate de protecție seismică pe bază de performanță multicriterială (structurală și nestructurală), ce vor permite identificarea în condiții de rentabilitate economică a soluțiilor optime.
- Dezvoltarea unor fișe tehnice pentru structuri cu sisteme avansate de protecție seismică, pentru creșterea productivității și reducerea timpului de proiectare.
SURSA DE FINANȚARE
Proiectul a fost sprijinit de grantul PN-IV-P7-7.1-PTE-2024-0624 oferit de Ministerul Educației și Cercetării al României (MEC), prin programul ”Transfer la operatorul economic” (PTE), derulat în cadrul Planului Naţional de Cercetare-Dezvoltare şi Inovare pentru perioada 2022 - 2027 (PNCDI IV), și coordonat de Unitatea Executiva pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării si Inovării (UEFISCDI).
DATE DE CONTACT
Toma-Florin Voica
Director Cercetare – Dezvoltare
Popp și Aociații
Calea Griviței nr. 136, corp B
010737 sector 1 - Bucuresti
Romania
tel: +40.728.877900
email: florin.voica@p-a.ro
Prof.dr.ing. Aurel Stratan
Universitatea Politehnica Timișoara
Facultatea de Construcții
Departamentul de Construcții Metalice și Mecanica Construcțiilor
str. Ioan Curea nr.1
300224 Timișoara
Romania
tel: +40.256.403923
email: aurel.stratan@upt.ro