Colegiul Universitar Norvegian pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală

Høgskulen for landbruk og bygdeutvikling (HLB)

Colegiul Universitar Norvegian pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (abreviat ca HLB în limba norvegiană) este o instituție academică privată, cu accent pe agricultură, managementul si dezvoltarea peisajului, precum și dezvoltarea rurală și comunitară. Practicile agricole și comunitare regenerabile, inclusiv inițiativele intensive la scară mică, reprezintă principala prioritate tematică a instituției.

HLB oferă cursuri academice și desfășoară activități de cercetare și evaluare la nivel național și internațional. Cercetătorii de la HLB sunt antropologi, filosofi, geografi culturali, economiști, agronomi, planificatori și ecologiști.

HLB este situat în Bryne, orașul principal din regiunea agricolă Jæren din vestul Norvegiei. Instituția are, de asemenea, un mic departament în Steigen, Nordland (Norvegia de Nord).

Obiectivul principal al HLB este acela de a fi un producător și distribuitor principal de cunoștințe usor adaptabile pentru comunitățile rurale vitale și vibrante.

Cunoașterea pentru dezvoltare este principala viziune a instituției. În proiectele de cercetare ale HLB se folosesc metodologii participative și se lucreaza în strânsă colaborare cu dezvoltatorii locali. Accentul cursurilor academice ale HLB este pus pe inovarea bazată pe resursele sociale, culturale și naturale locale, iar studenții HLB devin inovatori activi și agenți de schimbare în propriile comunități

Rectorul HLB este profesorul Dag Jørund Lønning. Lønning a câștigat o gamă largă de premii și titluri naționale pentru lucrările sale inovatoare în domeniul inovării rurale și agricole.

Høgskulen for landbruk og bygdeutvikling (HLB) este cea mai importantă instituție academică din Norvegia, axată pe producerea de cunoștințe pentru dezvoltarea rurală. Aceasta este deținuta în cooperare de peste 120 de instituții rurale, agricultori, autorități locale și altele institutii din aceasta regiune.

HLB ofera singura diplomă de licență în inovația rurală în Europa de Nord și cursurile, ca și cercetarea oferita de HLB este interdisciplinară. De asemenea, HLB produce si ofera cursuri cheie în antreprenoriatul și dezvoltarea comunității pentru personalul administrației publice locale și pentru managerii de proiecte comunitare. Partenerii de cercetare și clienții HLB includ guvernele locale, regionale și naționale din Norvegia, HLB menține un profil internațional puternic, cooperând cu parteneri din Europa și din Atlanticul de Nord.

HLB s-a angajat în această inițiativă de cooperare cu Universitatea Politehnica Timisoara (UPT) pentru a afla mai multe despre abilitățile și intențiile potențialilor noștri parteneri din România și despre condițiile locale pentru parteneriate și cooperare, pentru a afla mai multe despre ce aspecte sunt cele mai relevante pentru dezvoltarea în continuare a proiectelor și în ce măsură există un fundament real pentru dezvoltarea de noi relatii pe baza resurselor locale, fizice, societale și culturale.

HLB a fost în contact cu Universitatea Politehnică Timișoara pentru a stabili o perioadă de cooperare practică - până acum în principal cu implicarea locală în controlul apei / inundațiilor, pentru a căuta actori locali (municipalități, grupuri comunitare, ONG-uri și industrii locale) dornici să se implice în proiecte de dezvoltare a patrimoniului cultural.

Prin mobilitatile finantate de Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European 2014-2021, mobilitati desfasurate in 2018, atat HLB cat si UPT au depus eforturi pentru a identifica noi oportunitati de cooperare si colaborare pe mai multe directii de cercetare.

Mai multe informatii referitoare la HLB pot fi obtinute accesand: http://hlb.no/en/, sau prin email: post@hlb.no

Persoana de contact din cadrul UPT: Dr. Ing. Rares Halbac-Cotoara-Zamfir (rares.halbac-cotoara-zamfir@upt.ro)